3e kleuterklas

 

 

Foto's van de laatste dagen van het schooljaar en jarigen juli en augustus

Beste ouders

Blijkbaar ben ik vergeten de foto's van de laatste dagen van het schooljaar op de website te zetten. Bij deze dus! Je kan ze bekijken via de onderstaande link:

https://photos.app.goo.gl/9UfWwf4TFX3zHdPy9

En dit zijn de foto's van de laatste jarigen die we vierden in de klas:

https://photos.app.goo.gl/BSshK2s7MGgaZYrU6

Mvg

Juf Ria

Thema het land van de grote woordfabriek - dag van de leerling

Thema "het land van de grote woordfabriek"

Bij dit thema vertrok ik van enkele "moeilijke" woorden die voorkwamen in het verhaal o.a.: prietpraat, oudewijvenpraatjes, graaibak, onbetaalbaar, schatrijk, fortuin, roddel en kletskoek... Ik probeerde de kleuters zelf te laten zoeken naar de betekenis ervan en het uit te leggen op een voor hen verstaanbare manier. Daarna vertelde ik het verhaal, ze luisterden heel aandachtig en vonden het wel speciaal dat in dat land woorden "gekocht" moesten worden om ze dan langzaam uit te spreken. Ze konden nadien woorden uit het verhaal naschrijven op het bord in de gang of ze namaken met de letters uit het letterkastje. 's Anderendaags vertelde ik het verhaal van "het woordenwinkeltje" en zochten we naar gelijkenissen en verschillen tussen beide verhalen. Met "het rad van fortuin" speelden ze deze keer een rijmspel, waarbij ze een woordje konden "vissen" met een hengel dat rijmde met het woord dat ze gedraaid hadden op het rad. Bij de "loose parts" (allerlei kleine voorwerpjes, o.a. stickies, houten poppetjes, knopen...) had ik ook grote letters voorzien waarbij ze dan een patroon konden maken met die voorwerpjes. Ook "1 minder en 1 meer" leggen konden ze ermee oefenen. We leerden ook dat er woorden zijn die twee betekenissen kunnen hebben, zoals "arm" of "bank".

Papa's: nu even stoppen hier en wachten tot zondag om verder te lezen!

 

 

Even alleen voor de mama's nu. Voor het geschenkje voor Vaderdag hebben de kleuters drie woorden gezocht die pasten bij hun papa en die schreven ze om op het geschenkje te kleven. Het versje staat aan de achterkant, maar ik weet niet of ze het echt helemaal alleen zullen kunnen opzeggen, het is niet op rijm en dat is vaak iets moeilijker om te onthouden voor de kleuters.

Dit is de link naar de foto's:

https://photos.app.goo.gl/KszrGBLdcDhu1GpA8

Ook met de dag van de leerling nam ik enkele foto's, nadat we het voetgangersexamen hadden afgenomen. Dank je wel ook aan degenen die foto's namen en die ik kreeg via Whatsapp van onze klasouder.

De link naar mijn foto's, het zijn er niet zoveel, maar ik deel ze graag met jullie:

https://photos.app.goo.gl/vmtNXjpepNJew4Cx6

themabriefje 23.05.22-03.06.22

Beste ouders

Vanaf maandag 23.05.22 tot en met vrijdag 03.06.22 werken we rond het prentenboek “het land van de grote woordenfabriek”.

We gaan allerlei leuke dingen doen met woorden, letters en zinnen, o.a. rijmspelletjes en “hakken en plakken” verder oefenen.

Welke woorden vinden we mooi of net niet? Zijn er woorden die we raar vinden, wat betekenen woorden voor ons? Er zijn woorden die twee betekenissen kunnen hebben, denk maar aan “bank”, daarbij heb je ook woorden die anders geschreven worden, zoals “hart” en “hard”. Sommige woorden kunnen samen een nieuw woord vormen, denk maar aan “zak” en “doek”. Misschien vinden wel een nieuw woord…

Wat mogen de kleuters eventueel meebrengen?

 • een oude krant of tijdschrift
 • letter- en woordspelletjes, voorzie alles goed van hun naam
 • op maandag 30.05.22 mogen de kleuters een voorwerp/prent meebrengen dat begint met de letter “W”.

Ter info:

 • op donderdag 26.05.22 is het geen school omwille van O.H.Hemelvaart
 • op vrijdag 27.05.22 hebben we een brugdag
 • op donderdag 02.06.22 gaan we naar de bib, denk dus zeker die dag aan het fluohesje
 • op vrijdag 03.06.22 is het dag van de leerling (voor de kleuters in de voormiddag)

 

Met vriendelijke groeten

Juf Ria

Schoolreis naar 't Speelmijntje in Diest 05.05.22

Schoolreis naar 't Speelmijntje in Diest op 05.05.22:

's Morgens vertrokken we met de grote bus richting Diest naar 't Speelmijntje. Daar aangekomen konden we de ganse dag ravotten in de binnenspeeltuin. 's Middags kregen we lekkere frietjes en in de namiddag nog een drankje. De kleuters hebben hun hartje opgehaald en een leuke dag beleefd!

Sommige foto's zijn niet zo duidelijk en een deel waren helemaal niet scherp en heb ik moeten deleten. Het is niet zo evident om als "amateurfotograaf" goede foto's te nemen van bewegende kleuters. wink Misschien moet je ook eens kijken bij de andere kleuterklassen want daar zullen onze kleuters hier en daar ook wel op een foto staan.

Link naar de foto's:

https://photos.app.goo.gl/m5AGfydeq1tZyVvm9

 

Foto's thema carnaval

Van de gekke week heb ik al foto's op de website gezet, maar met onderstaande link kan je nog wat foto's bekijken van de rest van de week.

Van maandag tot donderdag keken we 's morgens naar een filmpje van Lieve Merckx waarin een liedje werd gezongen door een dier en de kleuters konden raden welk dier het was. Heel leuk om te doen!

Wij gingen vrijdag dezelfde toer op want we deden een spel rond "the masked verteller". Juf Liesbeth had een grote doos met een cijferslot dat ze niet openkreeg. Voor de kleuterschool hadden 5 kleuterjuffen een stuk van het verhaal "kikker is een held" verteld en er een filmpje van gemaakt. De kleuters kregen stukje per stukje te zien en konden dan raden wie het was. Daarna werd er een muzische opdracht gedaan, was die klaar, dan kregen de kleuters een "cijfer" om het cijferslot open te krijgen. De onderbouw en de bovenbouw hadden een ander verhaal, maar ook daar was de opbouw ongeveer hetzelfde.

's Middags kwamen we allemaal samen op de grote speelplaats en werd het cijferslot geopend met de combinatie van de cijfers die we na elke opdracht kregen. Er zat voor iedereen een zakje chips in om in de namiddag op te eten terwijl we naar een film keken. Zo werd het toch nog een beetje carnaval en hopelijk kunnen we volgend jaar terug een carnavalstoet door het dorp maken!

Tot maandag 7 maart

Juf Ria

https://photos.app.goo.gl/Nctm1MfyDomptYtM8


 

verjaardag januari

Dit zijn de twee foto's van de jarige van januari. Het is niet altijd zo evident om een foto te maken waarop iedereen in de camera kijkt! laugh

https://photos.app.goo.gl/3EZ9dy2fixduZBJy8

Eerste foto's van 2022

We hebben het nieuwe jaar goed ingezet met een "toast" op 2022!

In de bouwhoek had ik voorbeeldkaarten aangeboden om na te bouwen, sommigen maakten daar dankbaar gebruik van. In de autohoek, die we naar de gang verplaatsten, konden de kleuters auto's door een buis laten rijden, welke auto gaat snel, welke gaat ver? De laatste dagen ging de winkelhoek ook open en heb ik nog eens duidelijk uitgelegd dat ze best niet meer dan 3 dingen "kopen", de stippen tellen die erop staan en die dan op het telraam samentellen om te kijken hoeveel ze moeten betalen. Bij het opruimen moeten ze ervoor zorgen dat in elke geldbeugel terug 10 centen zitten, ze kunnen die tellen of op de telkaart op de toog van de winkel leggen om zo te controleren of het er 10 zijn. 

We hebben 1 minuut gepraat met elkaar en 1 minuut lang gezwegen. Toen ik achteraf vroeg wat het langst duurde, zeiden de meesten: "1 minuut zwijgen", maar één kleuter zei: "het duurde even lang, want 1 minuut is 1 minuut". Knap van hem! 

Via onderstaande link kunnen jullie de foto's bekijken: 

https://photos.app.goo.gl/9WNxc3VyJGtXEdHC8

 

29/10/2021: Foto's: thema spinnen

Beste ouder,

Het is al weer zover.... Laat de vakantie maar beginnen.

Ik heb een super leuke tijd gehad samen met jullie kinderen in de klas. Ik wens juf Ria dan ook alvast een goede start!

Deze week was een griezelige week vol met spinnen. We begonnen onze week met een spinnenspeurtocht. We hebben er niet veel gevonden maar uiteindelijk doken er toch enkele spinnen op. Wie durft hem in onze spinnenbak te zetten? AAAAH. Verder hebben we een eigen spinnenweb geknutseld, een versje geleerd en nog veel meer....

Onze week sloten we af door samen in het bos onze spinnen terug vrij te laten in de natuur. Daar waar ze thuis horen.

Via deze link kunnen jullie een kijkje nemen naar de foto's:                          https://photos.app.goo.gl/mkuP4pYGRYhkRmDC7

Ik wil jullie graag bedanken voor het vertrouwen dat jullie in mijn hadden en ik wens jullie een fijne vakantie. Hou het veilig!

Groetjes,

Juf Margo

24/10/2021: Themabriefje: Spinnen

Themabriefje: 25/10 – 29/10

Beste ouder,

Volgende week is het de week van het griezelen. We leren deze week over de spin.                 

Wat gaan we allemaal leren en ontdekken?:

In ons spel gaan we…

 • spinnen vissen met een pincet tussen het spinnenweb
 • spinnenweb maken met rekkers en nagelplankjes
 • spelen met plastieken spinnen in onze herfstbak
 • een spinnenweb knutselen
 • knippen en kleven van het weven van een web
 • spinnen ontdekken in de ontdekhoek

In onze kring gaan we…

 • een spinnenspeurtocht doen
 • een versje leren
 • relaxatie doen met de spinnenmassage
 • krullebol: de spin

Spinnenspeurtocht:

 • Deze week gaan we onze spinnenspeurtocht rondom onze school maken. Deze spinnen krijgen een aangenaam huisje bij ons in de klas. Op het einde van de week zullen we de spinnen terug vrijlaten in de natuur.

 

Welke letter leren we deze week?: We hebben gekozen voor de letter S.

 

WAT MOET IK MEEBRENGEN?:

Op maandag 25/10

 • Als je thuis een insectenpotje hebt, mag je deze natuurlijk altijd meebrengen.

Op donderdag 28/10

 • Breng je een voorwerp of foto mee dat begint met de letter S.
 • Een stevige zak om al onze werkjes in te stoppen.

BELANGRIJK OM TE WETEN:

 • Op vrijdag 29/10 hebben we repetitie en de groepsfoto voor het schoolfeest. Vergeet de kleren niet!
17/10/2021: Foto's: thema herfst in de klas
Beste ouder,
 
De week is weer voorbij gevlogen. Onze uitstap naar het Kalvariebos lijkt al zo lang geleden...
En ja hoor, we hadden ook een jarige in de klas. HIP HIP HOERA aan Nina. 
Deze week proefden we ook kastanjes en noten, maar niet iedereen vond dit even lekker. 
Ons herfsthuisje in de klas werd telkens goed opgekuist door onze harde werkers. 
 
Via deze link kan je de foto's bekijken van de week:
https://photos.app.goo.gl/SK2799FX4h41tqnr6
 
Via deze link kan je de foto's van onze uitstap bekijken:
 
Lieve groeten,
Juf Margo
15/10/2021: Foto's: thema poppentheater

Beste ouder,

 
Het zal je waarschijnlijk al opgevallen zijn maar je kleine spruit had zijn/haar koekjes vandaag terug mee naar huis. Dit was omdat we een jarige hadden in de klas. HIP HIP HOERA aan Giel. Hij trakteerde ons op een lekkere wafel met chocolade versierd.
 
Deze week hebben we het nog even over het poppentheater gehad. We hebben geleerd hoe we schimmenspel spelen. Dat was echt super leuk! 
Yoga werd soms een beetje verward met karate maar gelukkig vielen er geen gewonden. 
 
Om toch al een aanloop te nemen naar het thema van volgende week hebben we al eens kennisgemaakt met de herfst. Dit deden we door een herfstwandeling te maken samen met de vriendjes van de tweede- en klimklas.
 
Via deze link kan je de foto's van je kleine kapoen zien:
https://photos.app.goo.gl/qHZf5x29fiN8ix14A
 
Ps: Voor onze uitstap van maandag worden er geen warme maaltijden voorzien. Vergeet je lunchpakket niet!
 
Lieve groeten,
Juf Margo
17/10/2021: Themabriefje: Het is herfst

Themabriefje: 18/10 – 22/10

Beste ouder,

Volgende week gaan we de herfstsfeer opsnuiven in de klas.                 

Wat gaan we allemaal leren en ontdekken?:

In ons spel gaan we…

 • Spelen in ons herfsthuisje
 • Noten kraken met verschillende materialen (experimenteren)
 • Ontdekken en exploreren in onze herfstbak vol met herfstmaterialen
 • Sporen en dieren maken met klei en herfstvruchten
 • Paddenstoelenmatrix
 • Herfstbingo
 • Woorden maken met houten letters

In onze kring gaan we…

 • Poppenkast kijken: het is herfst met meneer de uil
 • Kastanjes, eikels en noten vergelijken + proeven, pellen en kraken
 • Sporen vergelijken
 • Paddenstoelen waarnemen
 • Herfstwandeling maken in ons bos

Uitstap:

 • Op Maandag 18/10 gaan we de hele dag naar het Kalvariebos

 

Welke letter leren we deze week?: We hebben gekozen voor de letter H.

 

WAT MOET IK MEEBRENGEN?:

Op maandag 18/10

 • Aangepaste kledij, rugzak, lunchpakket en een plastieken zak.

Op donderdag 21/10

 • Breng je een voorwerp of foto mee dat begint met de letter H.

 

ps: Denken jullie nog aan de kleren voor het schoolfeest 😉

 

BELANGRIJK OM TE WETEN:

 • Maandag 18 oktober gaan we naar het Kalvariebos.
 • De verteltassen komen op maandag terug naar de klas
 • Opgelet dit themabriefje bevat 2 pagina’s 😉

 

Brief Kalvariebos

Waar en wanneer?

Op maandag 18 oktober gaan we de hele dag naar het Kalvariebos in Lubbeek. We komen zoals elke ochtend samen op school. Van daar uit vertrekken we te voet naar het bos.

Op deze dag staat ‘ervaren en beleven’ centraal. We nemen de geuren en het prachtige kleurenpatroon van de herfst op met al onze zintuigen. Dat wordt dolle pret!

 

Wat heb je nodig?

 • Aangepaste kledij: Laarzen, warme pull, jas, gemakkelijke kledij om te ravotten en die dus vuil mogen worden.
 • Fluohesje
 • Gemakkelijke schooltas: eentje die ze op hun rug kunnen dragen
 • Lunchpakket (denk aan afvalarme verpakkingen en drankjes)
 • Plastieken zak om op te zitten tijdens onze picknick.

08/10/2021: Foto's: thema poppentheater

Beste ouder,

 
Een geslaagde poppenkastweek! Op naar de volgende....
 
We konden deze week kiezen wat we knutselden. Een poppenkastpop of een poppenkast. Sommige kozen zelfs voor beide. Harde werkers hier in de klas hoor! 
Toen we binnenkwamen in de klas zagen we ineens een super grote doos. Dat was onze poppenkast. 
Onze huishoek was ook ineens weg en hier konden we poppenkast spelen voor elkaar. Maar eerst moesten we ons ticket kopen in de winkel. En niet vergeten, de popcorn was heel erg leuk.
In de kring hebben we onze eigen verhalen gemaakt met allerlei vertelkaarten.
 
Via deze link kan je een kijkje nemen naar de foto's.
 
Lieve groeten,
Juf Margo
01/10/2021: Foto's: thema in de jungle

Beste ouder,

De week is weer voorbij gevlogen...

We hebben geleerd over de zoogdieren, reptielen en amfibieën. We hebben dieren verzorgd in onze dierenpost en een zonsondergang geschilderd.
Het verhaaltje van Floepje maakte ons duidelijk hoe het water vervuild wordt en wat wij hieraan kunnen doen. We hebben zelfs een waterzuivering gemaakt. SUPER LEUK! Hiervoor gebruikte we watjes, steentjes en zand. 

Via deze link kan je een kijkje nemen naar de foto's.
https://photos.app.goo.gl/xX8mu8XGUtN93aiJ8

Lieve groeten,

Juf Margo

04/10/2021: Themabriefje: We duiken het poppentheater in

 

Themabriefje: 4/10 – 15/10

Beste ouder,

De komende twee weken duiken we in het poppentheater.                  

Wat gaan we allemaal leren en ontdekken?:

In ons spel gaan we…

 • Spelen in de theaterhoek. Hier gaan we zelf theater spelen maar kunnen we ook ticketjes en popcorn kopen om te gaan kijken naar het theater
 • zelf poppen knutselen
 • een eigen poppentheater knutselen
 • zelf verhaaltjes maken aan de hand van verteldobbelstenen

In onze kring gaan we…

 • kijken naar verschillende poppen: handpoppen, stokpoppen, vingerpopjes, …
 • nadenken wat we allemaal nodig hebben voor een poppenkast te kunnen spelen
 • kennismaken met schimmenspel
 • poppenkast kijken samen met de kapoenen van de  tweede- en klimklas.
 • Zelf verhaaltjes maken met de vertelkaarten
 • Een liedje leren

Welke letter leren we deze week?: We hebben gekozen voor de letter P.

WAT MOET IK MEEBRENGEN?:

Op dinsdag 5/10:

 • Een lege schoendoos (voor ons poppentheater)
 • Lapjes stof, doekjes, wol, kurken, houten lepel(s), vork(en), verfborstels, kousen, oude washandjes, …. (kort gezegd alles wat je kan missen. Gebruik je creatieve geest 😉)

Op donderdag 7/10:

 • Een voorwerp of foto dat begint met de letter P.

BELANGRIJK OM TE WETEN:

 • Maandag 4 oktober is een lokale verlofdag. De school is dan niet open!
 • Donderdag 7 oktober gaan we naar de bib. Vergeet je fluohesje niet!

SCHOOLFEEST:

Zoals je al weet is het thema van het schoolfeest dit jaar Circus. In de klas gaan we dan ook volop repeteren voor onze act in het circus. Wat moet je hiervoor meebrengen:

 • Witte effe t-shirt/pull met lange mouwen
 • Bretellen (liefst zwart)
 • Zwarte lange broek
 • Zwarte of donkere schoenen
 • Witte of zwarte handschoenen

Dit mag je vanaf nu al meebrengen naar school. Op 25 oktober moet iedereen alles in de klas hebben liggen. Zorg er ook voor dat op alles duidelijk de naam vermeld staat. Zo wordt er achteraf niets verkeerd terug mee naar huis gegeven.

27/09/2021: Themabriefje: In de jungle

Beste ouder,

Deze week werken we rond het thema jungle.                                                                                                Wat gaan we allemaal leren en ontdekken?:

In ons spel gaan we…                                                                                                   

 • spelen met de dierentuin
 • wilde dieren maken met de plasticinekaarten
 • wilde dieren verzorgen in onze jungle dierenpost
 • bingospel van wilde dieren met de beginletter
 • woordkaarten gebruiken met houten letters
 • wie is het? (wilde dieren)
 • memory (dier en vacht/huid)
 • kleurspel met cijferdobbelsteen
 • Elmer de olifant bouwen aan de hand van een prent
 • Zonsondergang en wilde dier schilderen, prikken en plakken
 • Slang knutselen
 • Wilde dieren tangram maken

In onze kring gaan we…

 • Rubriceerspel: zoogdieren, amfibieën, reptielen, vogels en vissen
 • Proefje water zuiveren -> waterzuivering maken
 • Geluidenvierkant wilde dieren
 • Letterdomino
 • Liedje aanleren
 • Godsdienst: Verhaal ‘De ark van Noa’
 • Taalspel met de ‘wie ben ik’ kroon

Verhaaltjes die we gaan horen…

 • Wohiohio wie brult daar in de jungle?
 • Berend stuntel
 • Floepje en het water
 • Floepje en de lucht

De verhaaltjes van Floepje gaan over vervuiling van de natuur en welk effect dit heeft op de dieren. -> zorg dragen voor natuur en voor dier.

Welke Letter leren we deze week?: We hebben gekozen voor de letter J.

Wat moet ik meebrengen?: Op donderdag nemen we een voorwerp of foto mee dat begint met de letter J.

BELANGRIJK OM TE WETEN:    

 • Op dinsdag 28/09 gaan we naar een misvoorstelling in de kerk.
 • Maandag 4 oktober is een lokale verlofdag. De school is dan niet open!  

Lieve groeten,                                                                                                                                                    Juf Margo           

19/09/2021: Foto's: thema talenten

Weer een fijne week achter de rug! 

Het was GE WEL DIG!
 
We hebben veel samengespeeld en soms ook wel eens moeten werken. Al dat knip- en plakwerk was niet gemakkelijk.... 
We hebben kennisgemaakt met kikker die zichzelf eerst een domme groene kikker vond maar uiteindelijk ontdekte dat hij een geweldige springer is.
Zo begon ook onze zoektocht naar ons eigen talent.
 
Er waren zelfs enkele kinderen die hun talent voor de grote klasgroep durfde tonen. 
Zo hadden we kampioenen in poppenkast spelen, andere hadden een zelfgemaakt verhaal gemaakt terwijl nog andere ons toonde hoe goed ze kunnen bouwen, dansen, tekenen en zelf breakdancen. WOW!
 
Je kan alvast een kijkje nemen naar de foto's via de link onderaan. 
 
 
Lieve groeten,
Juf Margo

https://photos.app.goo.gl/oSMs7kTYsG5urqMx7

Onze klassen > Kleuterschool > 3e kleuterklas / Instapklas / 1e kleuterklas / 2e kleuterklas

Home | © 2019 - Sint-Martinusbasisschool | Webmaster: Juf Liesbeth- Juf Lore
Sint-Martinusschool-Dorpsstraat 18-3210 Lubbeek-ondernemingsnummer 0417.549.762

backtotop