2e leerjaar

13/06/2021: brief schoolreis

31/05/2021: WO: zuiveren van water

Aan de hand van het verhaal van 'Picknick aan het water', ervaren we hoe ons zuiver water in de kom vervuild wordt. We krijgen van de juffen de opdracht om het water weer schoon te maken. We hebben zelf materiaal meegebracht van thuis zoals een zeef, een tang, een knijptang, een pincet, een eetlepel en nog ander gerief. We krijgen niet al het vuil uit het water. Water zuiveren is moeilijk. Daarom moeten we goed voor water zorgen. 

27/05/2021: op stap met ... de fiets

Donderdagnamiddag was het eindelijk zover.... geen regen meer, maar een stralend zonnetje was van de partij. Meester Pieter zorgden voor vier oefeningen, die de leerlingen mochten uitproberen met de fiets. De leerlingen moesten per fiets brieven in de brievenbussen stoppen. Als fietsend konden de kinderen bellen kapot maken, die een andere groep de lucht in bliezen. We hielden een heus ballengevecht. De kleine bal mocht onze fiets niet raken. Anders moesten we te voet verder. Best wel een spannend spel. En als laatste mocht het veldrijden niet ontbreken. Voor ieder wat wils dus. Maar plezier, dat hadden we allemaal!

 

 

18/05/2021: Vaardigheden van de voetganger

Samen met de juf leren we veilig oversteken. 

03/05/2021: Computerklas

In de computerklas oefenen we de tafels verder in op Scoode Play. De juf heeft de opdrachten klaargezet die we zelfstandig afwerken. 

05/03/2021: De liter, de deciliter en de centiliter

Inhouden meten met de liter en de halve liter hebben we reeds geleerd. Tijdens deze les leren we de deciliter en de centiliter gebruiken. We schatten eerst de inhoud. Dan wordt er nauwkeurig gemeten en wordt er bepaald of onze schattig te weinig, te veel of ongeveer goed was. 

02/03/2021: STEM: een stevige stoel

Onze klas werd een werkplaats waar we zelf een constructie van een kleine stoel maakten. We gebruikten hiervoor satéstokjes, elastiekjes en tape. De verbindingen die we maakten, dienden echt stevig te zijn. De opdracht was niet zo eenvoudig.

26/02/2021: We leren wat 100 gram is.

Al metend ontdekken we 100 gram

Vandaag werken we in de rekenles met de maat '100 gram'. De leerlingen ontdekken zelf wat 100 gram is door groepjes van 100 gram te maken. We leren dat 1 kilogram gelijk is aan 10 keer 100 gram en een halve kilogram gelijk is aan 5 keer 100 gram.

23/02/2021: Voorbereiding voetgangersbrevet Zilver

In het tweede leerjaar bereiden we ons voor om het voetgangersbrevet zilver te behalen. We moeten veilig in het verkeer kunnen stappen en zelfstandig de straat oversteken. Deze vaardigheden trainen we eerst in spelvorm op de speelplaats. De eerste vaardigheden hebben we reeds geoefend: stappen op een voetpad, op een berm en op een fietspad.

12/02/2021: Carnaval op school

De laatste schooldag voor de krokusvakantie staat helemaal in het teken van carnaval. We spelen een leuk klasspel dat door de MUZO-werkgroep in elkaar is gestoken: 'Wie heeft de filmtickets gestolen?'. Met behulp van de tips na elke opdracht, hebben we de dader kunnen ontmaskeren. 

28/01/2021: EHBO

In de klas leren we de eerste hulp bieden bij een schaafwonde, bloedneus en een brandwonde. Met behulp van een stappenplan voeren we de verschillende stapjes uit. We zeggen een grote dankjewel aan de oma van Valentino die voor al het materiaal heeft gezorgd. 

 

22/01/2021: meten, de halve liter

halve liter

Vandaag maakten de leerlingen kennis met de halve liter. Allerlei opdrachten werden uitgevoerd.

18/12/2020: crowdfunding

nieuwe leesboeken

Dankzij de crowdfunding heeft L2 heel wat nieuwe boeken kunnen aankopen. Bedankt!

16/12/2020: one mile a day

one mile a day

Elke week gingen we als bewegingstussendoortje lopen in het park aan onze school. Meester Pieter hing daar foto's op die we al lopend moesten bekijken en onthouden. We noteerden wat er op de foto's stond, op een papier, zodat we alles goed konden onthouden. Op woensdag 16 december speelden we met de ganse lagere school een spel om deze periode 'one mile a day' af te sluiten.

Bedankt, meester Pieter. Het was heel fijn!

10/12/2020: Mindmap 'De regenworm'

In groepjes leren we een mindmap maken. Op een groot blad schrijven we in het midden het onderwerp van de mindmap: de regenworm. Vanuit het onderwerp trekken we verschillende hoofdlijnen telkens in een andere kleur. Deze lijnen verwijzen naar het lichaam, het voedsel, de vijanden en de woonplaats van de regenworm. 

Over deze verschillende onderdelen zoeken we informatie op met behulp van boeken, teksten en prenten die we zelf hebben meegebracht. Met de mindmap kunnen we de info over de regenworm gemakkelijk onthouden. 

27/11/2020: Schimmenspel

In de klas spelen we een schimmenspel over de sint. Elk groepje brengt zijn verhaal. We zorgen voor een laken, een lichtbron en dan laten we de schimmen hun werk doen. 

 

 

26/11/2020: fietsen in november

Meester Pieter toverde vandaag onze speelplaats en de kleutelspeelplaats om in drie verschillende fietsroutes. Bij elke fietsroute, konden we onze fietsvaardigheden inoefenen. Aan de zandbak op de grote parking was er nog een vierde fietsroute. Daar konden we het veldrijden inoefenen. Met onze klasbubbel werkten we elke route af. Wat was dit leuk!

 

17/11/2020: Wereldoriëntatie: de regenworm

Als voortaak brengen we een schep of kleine spade mee. We gaan op zoek naar regenwormen. Het duurt even vooraleer we er vinden. We verzamelen ze in een glazen pot die we met potgrond en zand gevuld hebben. Bovenaan maken we een laagje met bladeren en tuinafval. 

Zo kunnen we de regenworm aan het werk zien en komen we te weten waarom ze welkom zijn. 

23/10/2020: Hoekenwerk: constructie

Tijdens het hoekenwerk werken we met constructiematerialen. We mogen het hoekje zelf kiezen: met de Kapla-blokken, Clickx, een contructieset met schroeven of met de magneetbouwdoos. 

20/10/2020: fietsvaardigheden

Vandaag, 20 oktober, oefenden we de hele namiddag onze fietsvaardigheden in. Eerst mochten we de verschillende proefjes oefenen. Daarna keken de juffen of we de proefjes met onze fiets echt goed deden. 

 

16/10/2020: Uitstap Het Eekhoorntjespad

Op vrijdag 16 oktober 2020 brachten we een bezoek aan het Provinciaal Domein van Kessel-Lo. Een gids vertelde ons over de bomen, de dieren en de planten. We volgden ‘Het Eekhoorntjespad’ en kwamen heel wat te weten over de eekhoorn.

 

13/10/2020: Zoemlezen

Elke dinsdag staat er in het tweede leerjaar zoemlezen op het programma. We werken hierbij samen met de kinderen van het vierde leerjaar. Zij begeleiden ons bij het lezen. Op deze manier verbeteren we onze leesvaardigheid. 

07/10/2020: brief eekhoorntjespad

05/10/2020: Saved by the bell

Ook wij vinden dat iedereen recht heeft op onderwijs! Door het bellenblazen stoppen we even met wat wij aan het doen zijn en hebben we aandacht voor de actie 'Saved by the bell'.

24/09/2020: op zoek naar oude gebouwen met de kaart

Meester Pieter begeleidt onze wandeling doorheen het dorp. Hij leert ons kaartlezen en plaatsen op een kaart zoeken. Wat hebben we veel bijgeleerd.

24/09/2020: Kaartlezen

Met meester Pieter maken we een wandeling langs het dorpsplein.
Op de kaart kunnen we de weg volgen die we afleggen. Aan de hand van foto's duiden we de gebouwen die we zien op de kaart aan. Bij de apotheek geeft meester Pieter heel wat uitleg over het gebouw. Het was een leerrijke wandeling.

 

 

20/09/2020: Superjuffie!

De juf leest voor uit het boek 'Superjuffie'.  Juf Josje kan zichzelf veranderen in een held als ze een bordkrijtje eet.

Wij worden tijdens de MUZO les ook een held: we verzinnen een heldennaam, doen heldenbewegingen en oefenen een dansje op een heldenlied.

 

 

 

20/09/2020: Wij maken een levenslijn!

In onze klas maakte elke leerling zijn eigen levenslijn. We bespreken de verschillende fasen in het leven: baby, peuter, kleuter, lagere school kind. Elke periode krijgt een kleur op onze levenslijn. Iedereen gaat enthousiast aan het werk. We plakken eerst de verschillende kleuren op de levenslijn. Dit zijn de verschillende fasen. Daarna plakken we bij elke periode foto's van onszelf.

15/09/2020: Dit ben ik: mijn levenslijn

Door het maken van onze eigen levenslijn kijken we met veel aandacht naar de verschillende stappen die we reeds hebben gezet: van baby tot peuter, van peuter tot kleuter en van kleuter tot lagere schoolkind. We halen ook mooie herinneringen op.

11/09/2020: Feest in de klas!

Naar aanleiding van het verhaal ‘Vos en Haas en het feest van Uil’ vieren we feest in de klas.
We verkleden ons in nette dametjes en heren en tonen wat er zoal op een feest gebeurt.

 

01/09/2020: Jaarthema: Oh My God! Verrassend vreugdevol!

Samen met de kinderen gaan we een gans schooljaar op zoek naar de bouwstenen voor vreugde.

01/09/2020: Zwemdata tweede leerjaar

 

 

Onze klassen > Lagere school > 2e leerjaar / 1e leerjaar / 3e leerjaar / 4e leerjaar / 5e leerjaar / 6e leerjaar

Home | © 2019 - Sint-Martinusbasisschool | Webmaster: Juf Liesbeth

backtotop