2e leerjaar

25/06/2024: Op schoolreis naar het Ollemanshoekje

 

Samen met het eerste leerjaar gingen we naar de kinderboerderij 'Het Ollemanshoekje' in Herselt. We kregen een rondleiding, maakten kennis met de dieren en mochten die ook voederen. We speelden ook volop in de speeltuin. Het werd een actieve, leerrijke en fijne dag.

 

25/06/2024: Brief schoolreis 25 juni

21/06/2024: Bouwen met constructiemateriaal

Stapelen, sterke verbindingen maken, bruggen en torens bouwen, stappenplannen volgen. We hebben heel wat vaardigheden geoefend. 

20/06/2024: Dag van de leerling

 

 

Op de dag van de leerling werden we aangenaam verrast met leuke activiteiten: het springkasteel, het blotevoetenpad en het fietsparcours. Dankjewel ouderraad!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19/06/2024: Fietsbrevet Brons

Voor de afname van het fietsbrevet Brons hebben we heel wat vaardigheden moeten tonen: met de fiets aan de hand stappen, opstappen en vertrekken, rechtdoor rijden, over een oneffen terrein rijden, traag rijden en ons evenwicht houden, slalommen, remmen en afstappen. 

We vulden nadien ook zelf een evaluatie in: wat lukte al goed, wat lukte nog niet zo goed. Dankjewel aan de ouders die bij het beoordelen van de vaardigheden zijn komen helpen. 

06/06/2024: De gerestaureerde kerk bezichtigen

Vandaag mochten we onze Sint - Martinuskerk bewonderen na de restaurantie. Onze gids Marc vertelden ons heel wat over onze mooie kerk. Zowel in de kerk, als buiten de kerk. Bedankt!

 

 

31/05/2024: Wereldoriëntatie - Uitstap naar Het Vinne in Zoutleeuw

Tijdens deze uitstap maken we kennis met het prachtige natuurdomein met het Vinnemeer. We spotten volgels, leren over het leven van de bijen, maken een bijenkaars, proeven van honing en nog veel meer. 's Avonds gaan we met een rugzak vol verhalen moe naar huis. 

 

30/05/2024: Brief ' Het Vinne'

Beste ouders

Op vrijdag 31 mei 2024 gaan de leerlingen van L2 op uitstap naar het provinciedomein ' Het Vinne', in Zoutleeuw.

We leren die dag...

- hoe bijen honing maken

- waarom bijen belangrijk zijn voor de bestuiving

- hoe ze nectar en stuifmeel verzamelen

- waarom en wanneer een bij steekt en

- we onderzoeken hoe bijen in een bijenkorf leven.

Daarbij maken we nog een bijenkaars en proeven we nog bijenbrood.

 

Wat brengen we mee?

- rugzak

- boterhammen

- droge koek/ hard fruit ( geen banaan)

- water

- zakdoek

- regenjas/zonnehoedje, afhankelijk van het weer!

- schoeisel en kledij eveneens aangapst aan het weer en het bezoek aan 'Het Vinne'

Wat brengen we niet mee?

- snoep of frisdrank

Indien uw zoon/dochter reisziek is of een allergie heeft, gelieve dit dan aan de klasjuf te melden.

We vertrekken om 08.20 uur en zijn tzrug op school om 15.55 uur.

groetjes

juf Els en juf Katrien

 

 

28/05/2024: Wereldoriëntatie - Proefje: de raket in de lucht

Een raket is zwaar, heel zwaar! Toch schiet hij pijlsnel de lucht in. Aan de hand van een proefje met een ballon, kwamen we tot het volgende besluit. De lucht die uit de ballon ontsnapt, duwt de raket naar voren. In het echt komen er hete gassen uit de raketmotor. Die raketmotor duwt de raket omhoog. 

17/05/2024: Metend rekenen: kilogram en 100 gram

Tijdens deze les leerden we voorwerpen wegen met een kilogram, een halve kilogram en 100 gram. We leerden ook dat het gewicht van een voorwerp niet afhankelijk is van de grootte.

14/05/2024: sportdag

Vandaag hebben we een sportdag gehad rond de olympische spelen. De leerlingen konden op voorhand vier sporten kiezen. De leerlingen werden in groepen verdeeld, naargelang hun keuze die ze gemaakt hadden.

Elke groep beoefende vier sporten. Deze sportdag werd georganiseerd door de gemeente Lubbeek. Alle scholen van Lubbeek deden mee.

Hier enkele sfeerbeelden:

07/05/2024: brief sportdag

06/05/2024: Werken met yoga rond een boek

Vandaag mochten we genieten van een schrijfsters die kwam vertellen over haar boek en daarbij yoga oefeningen met de leerlingen deed. Fijn om een verhaal eens op een andere manier te beleven.

28/03/2024: rekenknobbeldag

Vandaag was het rekenknobbeldag in het tweede leerjaar. We oefenden vooral rond de lengtematen. We mochten in verschillende groepjes werken en allerlei opdrachten uitvoeren.

 

22/03/2024: Bezoek aan Museum M

Op vrijdag 22 maart 2024 brachten we een bezoek aan het museum M Leuven. Samen met een gids gingen we op ontdekkingstocht. Door goed te kijken en te vergelijken, probeerden we de bedoeling van de kunstenaar te achterhalen. We vertelden aan elkaar waarom we het kunstwerk al dan niet mooi vonden en we probeerden dit ook te argumenteren. Er werd ook tijd gemaakt tijd om zelf muzisch aan de slag te gaan door een beeldje te maken met plasticine. Het was een fijne en leerrijke namiddag.

 

19/03/2024: De breinhelden

Samen met de breinhelden Effi en Furon oefenen we tweemaal in de week breinkrachten. Breinkrachten hebben we nodig om ons gedrag te sturen, aandacht vast te houden, door te zetten en nog veel meer. Aan de hand van leuke spelletjes trainen we ons brein. 

14/03/2024: Een illustator op bezoek

Naar aanleiding van de jeugdboekenmaand kwam vandaag de papa van Jasper, ons meer vertellen over illustraties van een boek. Hij schreef eerder al het boek 'Emma Prikkel'.

Eerst toonde hij de verschillende materialen waarmee hij werkt. Dan mochten de kinderen zelf aan de slag. Het was een leerrijke en fijne namiddag.

 

 

 

02/03/2024: Brief uitstap museum M Leuven 22 maart

23/02/2024: Metend rekenen: de liter, de deciliter en de centiliter

Eerst herhalen we het meten van inhouden met de liter en de halve liter. Dan leren we de deciliter en de centiliter gebruiken: welke maateenheid is het best en vervolgens schatten en meten we. We vergelijken onze schatting met het meetresultaat. 

 

 

09/02/2024: Carnaval op school

In de voormiddag staat er een les beeld op het programma. In de namiddag trekken we in stoet langs het dorpsplein. 

 

 

 

30/01/2024: Wereldoriëntatie: proefjes rollen of glijden

Aan de hand van een stappenplan maken we een glijbaan. We gebruiken hiervoor het deksel van een schoendoos en kartonnen bekers of rollen huishoudpapier. Wanneer de glijbaan klaar is, denken we zelf eerst na: welke voorwerpen zullen glijden en welke voorwerpen zullen rollen? Dan testen we alles uit. We kleven de prenten op de juiste plaats in het schema. 

26/01/2024: Metend rekenen - Gewicht: 100 gram

Meten met de kilogram en de halve kilogram hebben we reeds geleerd. Tijdens deze les leren we 100 gram afwegen. We ervaren dat 1 kg gelijk is aan 10 gevulde zakjes van elk 100 gram.

We zoeken naar voorwerpen die minder dan een halve kg wegen. We schatten eerst het gewicht, meten nadien met de weegschaal en bespreken of we juist zijn. Nadien doen we dit ook met voorwerpen die meer dan een halve kg wegen.

7

18/01/2024: Bewegingsles in de sneeuw

Meester Pieter organiseert een leuke bewegingsles in de sneeuw! Superleuk: sleeën, gooien, tikken, trekken, lopen en nog zoveel meer. Zo blijven we in conditie. 

 

16/01/2024: Fietsvaardigheden

Omwille van de sneeuw gaat het fietsparcours in de gymzaal en de polyvalente zaal door. We leggen een parcours af waarbij we met de fiets aan de hand stappen, over hindernissen rijden en slalommen. Op de speelplaats leren we achter elkaar te fietsen waarbij we rekening houden met de fietser voor en achter ons. 

12/01/2024: metend rekenen: de halve liter

We leerden dat in 1 liter, 2 keer een halve liter gaat. Hierrond deden we allerlei opdrachten.

 

 

22/12/2023: Mijn stamboom

In de klas maken we onze eigen stamboom. Onder de foto's schrijven we de namen van onze broers, zussen, ouders en grootouders. Met behulp van touwtjes maken we hier een constructie van. 

18/12/2023: Niveaulezen

In kleine groepjes oefenen we het technisch lezen verder in. Elke groepje leest op zijn niveau. De leesbegeleiders ondersteunen en sturen bij. 

12/12/2023: Bezoek aan het recyclagepark van Lubbeek

Op dinsdag 12 december brachten we een bezoek aan het recyclagepark van Lubbeek. De gids leidde ons doorheen het proces van hergebruiken, sorteren, recycleren en composteren. Wist je dat 75% van ons afval wordt gerecycleerd? We mochten ook zelf afval sorteren.

08/12/2023: Metend rekenen: de halve kilogram

In deze les leerden we dat 1 kilogram gelijk is aan twee keer een halve kilogram. 

07/12/2023: Lego

Een papa kwam vandaag vertellen over lego. We bekeken een filmpje over het ontstaan van lego, we mochten zelf een bal bouwen met lego en kregen nog heel wat info. Een leerrijke namiddag.

06/12/2023: Sint op bezoek

Op 6 december kwam Sinterklaas met zijn pieten aan onze school een bezoek brengen.

04/12/2023: Mijn rekenkatapult

Aan de hand van een stappenplan maken we een rekenkatapult. Op de materiaaltafel ligt al het materiaal dat we hiervoor nodig hebben. We hebben aandacht voor elke stap die we uitvoeren. Wanneer het niet lukt, vragen we hulp aan een vriendje. Nadien testen we uit en sturen bij. 

24/11/2023: Meetcircuit

We leerden in deze les beter schatten en nauwkeuriger meten met de meter en de liter. Ook leerden we nauwkeuriger wegen met de kilogram.

24/11/2023: Witloof van zaad tot krop

Op vrijdag  gingen onze leerlingen aan de slag  om witloof te telen.

We volgden de verschillende stappen van het stappenplan.

Regelmatig  moeten we controleren of het witloof voldoende water heeft.

Hopelijk hebben we na ongeveer 21 dagen witloopkropjes.

23/11/2023: vaders tonen hun muzikaal talent

Op donderdag 23 november kwamen twee papa's hun muzikaal talent tonen aan de leerlingen van L2.

Van een boek lezen met muzikale geluiden tot een zelfgemaakt liedje met de namen van de kinderen: over alles waren we heel erg enthousiast. Ook de  kennismaking met een kazoo hebben we te danken aan deze papa's.. Met het 'toeterlied' van Bart Peeters, leerden we  onze kazoos gebruiken. Geweldig was dat!

Het was een vrolijke namiddag vol verrassingen!

 

 

 

 

 

 

 

26/10/2023: Metend rekenen: de liter (deel 2)

We leerden de inhoud van een voorwerp goed schatten. Het meetresultaat vergeleken we met onze schatting. We leerden ook dat 1 liter nog altijd 1 liter blijft als we overgieten. 

20/10/2023: Eekhoorntjespad

Op vrijdag 20 oktober 2023 brachten we een bezoek aan het Provinciaal Domein van Kessel-Lo.
We gingen op zoek naar de eekhoorntjes die in de bomen verstopt zaten. De gids vertelde ons een heleboel informatie: de woonplaats van de eekhoorn, over het voedsel, de vijanden en nog veel meer. Na de picknick trokken we naar de speeltuin. Ondanks het slechte weer hebben we er samen een fijne dag van gemaakt.

 

13/10/2023: De kilogram

Vandaag gingen we in L2 met 'de kilogram' aan de slag. De leerlingen moesten bijvoorbeeld eerst schatten hoeveel appels er in een kg gingen. Daarna controleerden ze ook hoeveel appels er echt in een kg zaten. We schreven zowel de schatting , als het echte resultaat in ons werkschrift en vergeleken nadien. Wist je dat 1 kg gelijk is aan 1000 gram? Dat ontdekten we door te wegen met een digitale weegschaal.

 

 

13/10/2023: Brief 'Eekhoorntjespad

12/10/2023: Leren over het zonnestelsel

De papa van Gust kwam vertellen over het zonnestelsel. Hij nam ons mee in de wereld van de zon, de planeten en de manen. Ook het publiek was erg geboeid. Kijk maar!

 

10/10/2023: Van maquette tot plattegrond

De werkelijkheid van onze school leren we omzetten naar een maquette. Van daaruit hebben we ook kennis gemaakt met de plattegrond van de school. Het was leerrijk om het werk van elk groepje te bespreken. 

05/10/2023: Scholenveldloop

Op 5 oktober vond de jaarlijkse scholenveldloop plaats op het domein de Biolley - ‘T Serclaes (Lubbeek). Samen sporten doet deugd en deelnemen is belangrijker dan winnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26/09/2023: Mijn levenslijn

 

In onze klas maken we onze eigen levenslijn. Zo krijgen we inzicht in de verschillende periodes: als baby, als peuter, als kleuter en als leerling van de lagere school. Het is fijn om over onze eigen foto's te kunnen vertellen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22/09/2023: Fietsvaardigheden

 

Met de fiets oefenen we de volgende vaardigheden: opstappen en afstappen, stappen met de fiets aan de hand, rechtdoor rijden en slalommen. We leren ook tijdig stoppen. 

 

 

 

20/09/2023: Tandemlezen

Elke woensdag staat het tandemlezen op het programma. Met de hulp van de leerlingen van het vijfde leerjaar oefenen we in vlot technisch lezen. 

19/09/2023: Kaartvaardigheid

Met behulp van een kaart leren we belangrijke plaatsen in de omgeving van de school aanduiden. We leren ook zelfstandig de weg zoeken.

 

15/09/2023: Metend rekenen: de liter

We leren over de liter. We schatten of de inhoud van een voorwerp meer, minder of juist 1 liter is. Daarna meten we de inhoud met de maatbeker van 1 liter. We proberen hierbij zo nauwkeurig mogelijk te meten. Hebben we goed geschat?

 

 

14/09/2023: Godsdienstopvoeding: op stap in de natuur

Met al onze zintuigen genieten we buiten van de natuur: horen, zien, voelen en ruiken. We genieten van de natuur als wonder!

12/09/2023: Bibliotheekbezoek

Op 12 september gaan we naar de bib. We kiezen twee boeken op basis van de titel en de kaft. We houden ook rekening met het AVI niveau dat we reeds hebben behaald.

08/09/2023: meten met de meter

De leerlingen van L2 gingen aan de slag met de meter. Allerlei meetoefeningen werden gedaan.

01/09/2023: Zwemdata

01/09/2023: Brief start schooljaar

Onze klassen > Lagere school > 2e leerjaar / 1e leerjaar / 3e leerjaar / 4e leerjaar / 5e leerjaar / 6e leerjaar

Home | © 2019 - Sint-Martinusbasisschool | Webmaster: Juf Liesbeth- Juf Lore
Sint-Martinusschool-Dorpsstraat 18-3210 Lubbeek-ondernemingsnummer 0417.549.762

backtotop