4e leerjaar

02/06/2021: Het levend veld Houwaart

Op dinsdag 2 juni gingen de kinderen met meester Pieter en meester Andries naar het levend veld te Houwaart. Daar leerden ze alles over ecologisch tuinieren, moestuin, ... Ze konden met hun eigen ogen zien wat er allemaal in een ecologische tuin moet gebeuren.

Dankjewel aan alle helpende ouders die mee konden gaan fietsen!

link naar andere foto's

 

07/05/2021: Lentewandeling met gids LANG

De lente is nu echt begonnen dus was het weer hoog tijd om onze zintuigenwandeling te doen. Onder begeleiding van gids LANG trokken we erop uit!
We leerden heel wat bij over de koesterburen van Lubbeek, de typische kruiden en groenten van de lente zoals lavas, boerenkruid, .. en dat je paardenbloemen kan eten!

Het was weer een leerrijke tocht!

link naar foto's

30/04/2021: Moestuin

De lente is begonnen dus onze moestuinhanden beginnen te kriebelen!
We gingen aan de slag met het zaaien van radijsjes, sla, ajuinen, pastinaak en wortelen.
ook werd er een heuse takkenwal gemaakt aan de kleuterspeelplaats.

link naar foto's

12/03/2021: BEDNET : droomberoep

Op vrijdag 12 maart deden we mee aan BEDNET pyjamadag. Dit jaar stond dit ook in het teken van ons droomberoep. Onze kinderen van L4 brachten een voorwerp, foto, ... mee over hun droomberoep. Onze klas zit vol talenten! Kijken jullie mee?

link naar foto's

11/03/2021: BIB-spel : Jeugdboekenmaand

De poezenklas ging vandaag naar de bibliotheek voor een heuse speurtocht. Het spel staat in het thema van de Jeugdboekenmaand.
Donderdag 18 maart is het de beurt aan de dromedarisklas.

link naar foto's

10/03/2021: Help de pad!

‘Help de pad de straat over’

link naar foto's

De weergoden waren ons op woensdag 10 maart gunstig gezind geweest, want het had de vorige avond en nacht lichtjes geregend en de temperaturen waren niet al te laag gezakt. De amfibieën waren dus zeker op pad gegaan en om padden, kikkers en salamanders veilig over de straat te helpen daar waren de kinderen voor naar school gekomen.

Na een korte uitleg over de indeling en soorten dieren stapten we ongeveer 35 minuten  tot aan de Spicht. Aan de hand van vijf nagemaakte exemplaren werd de evolutie van kikkerdril tot kikker getoond. Met een determinatiekaart leerden ze elke amfibieënsoort herkennen. Het leven van de amfibieën was na de verhaaltjes over paddenregen, padden die door keukens wandelen, vrouwtjes die mannetjes op hun rug dragen,… al heel wat minder onbekend.

Het hoogtepunt van deze uitstap was ongetwijfeld het bekijken en mogen vasthouden van de amfibieën die de voorbije nacht in de emmers terecht waren gekomen. Er waren geen padden, maar wel drie kikkers, drie alpenwatersalamanders en drie kleine watersalamanders. Sommige kinderen raapten al hun moed bij elkaar om een koud aanvoelend dier toch even op hun hand te laten zitten. Anderen moesten eerder ingetoomd worden en nog anderen keken liever gewoon toe.

Na het invullen van de aantallen, de weersomstandigheden,… lieten we de diertjes terug vrij kort bij hun geboortepoel.

Via enkele modderige paden keerden we dwars door natuurgebied de Spicht terug naar onze school.

Het is niet onwaarschijnlijk dat er door deze uitstap nieuwe vrijwilligers voor de Natuurpunt-actie ‘Help de pad de straat over’ hun allereerste keer zijn gaan overzetten.

09/03/2021: Muzo op school

We trokken buiten in onze schoolomgeving om verschillende muzische opdrachten te doen : haiku schrijven, uitnodiging voor het boekenfeest maken, poppenkast spelen, ritme zoeken, ...
 

link naar foto's

26/02/2021: Stiltewandeling 40-dagentijd

We maakten vandaag een stiltewandeling met onze klassen. Tijdens deze 40-dagen staan we stil om wat meer aandacht te geven aan een sober leven, de mooie dingen die we allemaal rond ons hebben.
Tijdens deze wandeling zetten we onze zintuigen op scherp door aandachtig te luisteren, te kijken en te praten.
We speelden ook een leuk kat en muissluipspel!

Het was niet makkelijk, het was een uitdaging om een tijdje stil te zijn...
Maar iedereen genoot er wel van!

link naar foto's

25/02/2021: Een vierkante meter

We leerden 1 vierkante meter tekenen op de speelplaats.
Wat is dat groot zeg! We krijgen daar 100 dm² in en zelfs 10 000cm²!surprise

link naar foto's

05/02/2021: Winterwandeling

Op vrijdag 5 februari trokken we er weer op uit met meester Pieter voor de winterwandeling ( 12°C !) 
Onze zintuigen moesten op scherp staan. Wat horen, zien, voelen, proeven en ruiken we allemaal in de winter?

Heerlijke wintergroenten zoals spruiten, witloof, wortelen, pastinaak, ... lekker warme thee van tijm, salie, bosbessen ,...

Welke dieren zien we in het bos die een winterrust of winterslaap houden?
Onze wandeling eindigde bij de dikke oude eik. Elk seizoen komen we hier een mooie groepsfoto nemen om zo te ontdekken hoe de natuur de ganse tijd verandert.

Op maandag 8 februari was het de eerste ijsdag! Bibberkoud, maar dat hield ons niet tegen om in de sneeuw een echte winterwandeling naar de ijskelder van het kasteel te maken.
 

link naar foto's

13/01/2021: Leer - en werkbezoek aan Goorbroekhof

Bij temperaturen net boven het vriespunt vertrokken de kinderen voor hun eerste fietstocht buiten de vertrouwde schoolomgeving. Juf Liesbeth en juf Hannie zetten de kinderen veilig mee over de Binkomstraat en daarna begonnen de vierdeklassers aan de steile beklimming van de Grotendries. Op deze berg die in de volksmond ook wel ‘den Tourmalet’ wordt genoemd, moesten heel wat kinderen afstappen. Enkele dapperen zetten echter geen voet aan de grond. De meeste kinderen waren nu goed opgewarmd.

Op het Goorbroekhof toegekomen werd eerst een korte rondleiding gegeven. De functies van de verschillende gebouwen, de moestuin, het hekwerk, de boomgaard, de waterput,… kwamen aan bod. In de lemen schuur leerden ze door een powerpointpresentatie over het ‘Leven van het land’. Aan de hand van oude zwart-witfoto’s konden de kinderen zien hoe de mensen vroeger op deze boerderij geleefd hebben. Ook de manier van bouwen werd door een aantal foto’s van de hout- en leembouw-restauratie van de schuur uit de doeken gedaan.

Tijdens het werkgedeelte leerden de kinderen vlechten met wilgentakken. Ze sjouwden met veldovenstenen en grote wilgentakken. Groot was hun plezier toen ze tussen de stenen salamanders vonden. In de schuur konden ze zich ook uitleven door aan een touw te slingeren of op een touwladder te klimmen.

Met heel wat meer kennis over hoe onze voorouders vroeger gebouwd en geleefd hebben kwamen de kinderen veilig terug op school toe.

Link naar foto's

 

13/01/2021: Kerstmis in het 4de leerjaar

We vierden corona-proof Kerstmis in onze klas. We maakten een BINGO wandeling door het dorp en gingen spelen in het Kalvariebos!
De kinderen waren mooi gekleed in kerstoutfit!
We hebben er erg van genoten om samen te zijn, want in deze tijden is dit goud waard!

link naar foto's

30/11/2020: fietsen

Omdat de zwemlessen niet kunnen doorgaan, beslot meester Pieter om een heus fietsparcours in elkaar te steken voor onze kinderen.
De hele namiddag konden ze hun fietsvaardigheden oefenen op  onze schoolomgeving. 
Het was koud, maar we fietsten ons snel lekker warm!

link naar foto's

25/11/2020: Ter land, ter zee en in de lucht!
Sommige kinderen van het vierde leerjaar hadden zich voor het thema 'Te land, ter zee en in de lucht' thuis al geamuseerd met het maken van een voertuig dat kon rijden, varen of vliegen. In het werkatelier van professoren Briljant en Zietal bouwden ze verder aan hun voertuigen of konden de prototypes die de professoren hadden gemaakt aan de hand van stappenplannen of filmpjes nabouwen. Er werd de eerste twee lesuren druk gemeten, geknipt, gevouwen, geboord, gelijmd,... om tijdens het derde lesuur op de speelplaats te controleren of hetgeen ze gemaakt hadden ook effectief kon rijden, varen of vliegen. Toen er plots een drone boven hun hoofden verscheen keken de kinderen even verbaasd op. Kon professor Briljant dit vliegend tuig besturen met een kartonnen doos? Toen meneer Johnny, onze klusjesman, met het echte besturingssysteem verscheen wisten de kinderen dat de professoren hen gefopt hadden. Meneer Johnny legde uit hoe een multicopter werkt en demonstreerde de mogelijkheden. Ook een helikopter ging voor hun ogen de lucht in. 
Aan het thema kwam daags nadien nog een staartje, want voor de verjaardag van juf Lore hadden de professoren een verjaardagsboodschap aan een drone vastgemaakt en voor haar klas laten neerdalen. Zo sloten we het thema 'Te land, ter zee en in de lucht' op een bijzondere manier af. 
 
28/10/2020: Fietsvaardigheden oefenen en moestuin
Voor de tweede keer dit schooljaar mochten de kinderen met hun 'stalen ros' oefenen op de speelplaats. Ze kregen drie fietsspelletjes voorgeschoteld.
Bij het spelletje 'Links, rechts, kattevitesse' vertrokken de kinderen vanuit stilstand op een helling en gaven bij elke paal met hun arm de richtingsverandering aan. 
'De fietstrein' vertrok vanuit een station met een leerling-machinist die het juiste spoor en de snelheid bepaalde met in zijn zog zes wagonnetjes.
Ook het 'Valschermfietsen' viel erg in de smaak. Een groep leerlingen stond op stoelen en hield een parachute hoog en de anderen konden er naar hartelust onderdoor laveren. 
De hevige wind maakte het des te spannender. 
Na het fietsen trokken de kinderen hun werkhandschoenen aan om bladeren en eikels bij elkaar te harken, niet-wenselijke planten te verwijderen en takken te verzagen.
Het enthousiasme was weer erg groot. Aan spelen werd zelfs niet gedacht, want buiten 'werken' is voor vele kinderen hetzelfde als buitenspelen.
 
27/10/2020: soorten vierhoeken

Wist je dat wij in het 4de leerjaar de eigenschappen van vlakke figuren en vierhoeken onderzoeken a.d.h.v. een vouwmeter? super cool toch! We maakten een rechthoek, een parallellogram, een vierkant, een ruit, een trapezium een vierhoek.

spelend leren, ook in het 4de leerjaar! wink

21/10/2020: Thema herfst

Voor het thema van herfst gingen we met Harbista, de gids, op pad in onze schoolomgeving. Wat fijn dat wij in een groene omgeving naar school kunnen en kortbij school op leerwandeling kunnen gaan!
Meester Pieter (gids Harbista = Herfst en oogst in het Germaans) gaf ons heel wat leerrijke uitleg over de herfst.
Met al onze zintuigen gingen we de herfst ervaren, proeven, beluisteren, ruiken, zien en voelen. Zo luisterden we naar verschillende vogels, proefden we allerlei herfstvruchten, dronken lindenthee, gingen we vogels spotten, ...

klik op deze link voor meer foto's en een filmpje over de 10 gebomen van het bos! en de bekroning van onze herfstkoningin Helena!

04/10/2020: Thema afval

Voor het thema van afval namen onze kinderen deel aan het project "Mooimakers". 
We lazen een artikel dat er een sluikstorter op onze school actief was. Gelukkig is hij ondertussen gevat. De kinderen leerden hoe lang het duurt voordat afval in de natuur vergaat... conclusie... het vergaat bijna nooit! 
De muur aan de kleuterspeelzaal toont ons hoe belangrijk het is om al het afval op te ruimen.
Meester Pieter en meester Toon deden een school-clean-up -day met onze kinderen.
Spijtig genoeg vonden de kinderen KILO'S afval op onze school en in de schoolomgeving...

bewustwording is de eerste stap...

17/09/2020: Taalles Knex!

Voor onze begrijpend lezen les van taal, doken we eens in de Knex dozen...
We leerden wanneer knex gemaakt werd, wie de uitvinder was, hoe deze uitvinding tot stand gekomen is, ...
Natuurlijk maakten we dan ook tijd om er ook iets mee te bouwen.

16/09/2020: behendigheidsoefeningen met de fiets

Binnenkort gaan we meer en meer met de fiets rijden. Eerst en vooral wat oefenen op de speelplaats

10/09/2020: Hoekenwerk rekenen

Met onze nieuwe methode "Wiskanjers" zijn we in verschillende hoeken aan de slag gegaan tijdens de rekenles.

09/09/2020: Voedingsdriehoek

Tijdens de lessen van W.O. ging meester Pieter met de kinderen aan de slag met de voedingsdriehoek.
Deze werd héél groot in de turnzaal nagemaakt. Het perfecte voorbeeld van bewegend leren!

01/09/2020: Eerste week in het 4de leerjaar

Welkom iedereen...

Welkom in het 4de leerjaar! We hebben deze eerste week al heel wat gedaan.
Zo zijn we het park gaan verkennen en met takjes onze eigen naam gaan leggen. Wat mooi is de natuur toch!
Ook onze rekenlessen zijn al vlot van start gegaan. We gingen al aan de slag met de weegschaal, maatbekers, geld en meters. Dat was al behoorlijk pittig wink
Ook maakten we SAMEN onze klasregels in de vorm van een naamgedicht. (OMG in L4)
Dit was alvast een leuke start voor wat een super schooljaar zal worden!

Onze klassen > Lagere school > 4e leerjaar / 1e leerjaar / 2e leerjaar / 3e leerjaar / 5e leerjaar / 6e leerjaar

Home | © 2019 - Sint-Martinusbasisschool | Webmaster: Juf Liesbeth

backtotop