One mile a day

One mile a day kwam enkele jaren geleden overgewaaid uit Schotland. Het principe is eenvoudig: de kinderen lopen of wandelen, liefst dagelijks, samen met hun leerkracht één mile (1,6 km) in de buitenlucht. Nadien gaan de kinderen met meer energie en concentratie terug aan de slag in de klas. Bovendien gaat de fysieke conditie van heel wat kinderen er opvallend op vooruit.

Onze school is omgeven door natuur en daar maken we graag gebruik van. In  het oude park naast de school hebben we met hakselhout een ‘Finse piste’ van 200 m aangelegd.           

Hier kunnen de kinderen hun (dagelijkse) rondjes lopen. Omdat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door bewegend te leren sommige leerstof sneller aangeleerd wordt, hebben we aan de ‘one mile a day’ een extra dimensie toegevoegd. Door iedere 50 m aan te geven met een prent krijgen de kinderen besef van afstand. Bovendien hangt bij iedere afstandsaanduiding ook een andere prent. Iedere week hebben deze prenten met een ander thema te maken. Zo leerden de kinderen tijdens het lopen o.a. al over bijzondere dieren in onze schoolomgeving, beroemde Belgen, bekende schilderijen, de kleuren in het Frans, historische gebouwen in ons dorp, onze buurlanden en vlakke figuren. 

Deze prenten worden nadien in de klas kort of uitgebreid besproken en genoteerd. Tijdens de afsluiter van dit ‘bewegend leren met one mile a day’ gaan we na hoeveel de kinderen hebben onthouden van de prenten. Uiteraard wordt ook dit weer aan beweging gekoppeld. Deze keer door bewegingstussendoortjes in de klas. 

We hopen met onze ‘One mile a day’ de kinderen aan te zetten naar wat de Romeinse dichter Juvenalis in zijn beroemdste gedicht omschreef als ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’. 

UNIEK > One mile a day / MOS / Naschoolse sport / Speelplaats

Home | © 2019 - Sint-Martinusbasisschool | Webmaster: Juf Liesbeth- Juf Lore
Sint-Martinusschool-Dorpsstraat 18-3210 Lubbeek-ondernemingsnummer 0417.549.762

backtotop